2010. június 15., kedd

Másodvetés

Most kényszerem van valami hasznosat csinálni, és arra gondoltam, összeszedek egy kis listát a következő hónapokban aktuális vetni- meg palántzánivalókról. Június közepe van, a retek, saláta gondolom, sok helyen erősen fogyóban, a borsó is lassan leterem, és  nemsokára a hagymát is kiszedhetjük. Az üres helyekkel pedig kezdeni kell valamit, hogy ne álljon parlagon, ne gazosodjon. 

Júniusban még vethetjük a következőket:
uborka, csemegekukorica, zöldbab(nak való bab), karalábé, téli karfiol őszre, cékla, saláta, kapor (befőzéshez legyen friss) A díszkertben: a legtöbb évelőmag, a kétnyáriak magjai. A szedett, gyűjtött magvak (pl vadvirágok) érés után augusztusig, szeptemberig  vethetők.
Palántázni lehet még a következőket: Tökfélék, még jöhet a paprika, paradicsom is, káposztafélék (kelbimbó, brokkoli), bazsalikom és fűszernövények - érdemes egy kört lenyomni még a piacon.

Júliusban:
Vetnivalók: Inkább a hónap elején: karalábé, cékla, uborka, zöldbab, kapor, salátafélék. Inkább a hónap második felében: spenót (Vetése történhet egészen október végéig, áttelelni is érdemes hagyni, február végén már szedhető), téli retek.
Palántázni most lehet:  őszi, téli káposztafélék, őszi karfiol - szintén a piacokon érdemes rájuk vadászni.

Augusztusban:
Vetés: téli retek, spenót, sóska, áttelelő saláták (az időjárás függvényében árnyékolni locsolni kell - pl. régi, természetes anyagú zsákot ráborítani a vetésre a kikelésig, azt öntözni locsolókanna rózsájával.)

Szeptemberben:
Vetés: sóska, spenót
Évelők és kétnyáriak palántáinak kiültetése, fejlettségtől függően. 

Októberben
Vetés: Sóska
Palántázás: Október elején-közepén lehet elválasztani a szamócasarjakat az anyatövektől, ilyenkorra már jól megerősödik a gyökérzetük. Feljavított földbe érdemes palántázni, a következő évben már terem, de a második évben érik el az ifjú palánták erejük teljét. Évelő- és kétnyáripalánták kiültetése, fejlettségtől függően. 

November
Tél alá vetés ideje - azoknak, akik tavasszal a lehető legkorábbi szüretre vágynak. Sárgarépa, petrezselyem, vöröshagyma, fokhagyma, borsó. 
Ilyenkorra írja az okoskönyv a tormagyökér-darabok duggatását. Nekem áprilisban sikerült ilyesmit szereznem, elduggattam a húsvéti vacsi maradványait, szépen kikeltek nyárra. 

2 megjegyzés:

  1. Köszönjük az összefoglalót-ez igazán hasznos volt a kezdő kertészkedők számára!:-)

    VálaszTörlés
  2. jáááááááá megváltozott a külső.., de meglepődtem...azt hittem rossz kapun léptem be a kiskertbe :)

    ez nagyon király összefoglaló, máris nyomtatom :)

    én örökre kezdő kertészkedő leszek, így rám fér a tanítás.. :)

    VálaszTörlés