2012. augusztus 18., szombat

Egy darabka középkor: Somogyvár

Kevés pénzből jó helyekre - így szeretünk nyaralni. Somogy megye egyik legnagyobb ilyen, kispénzű turistákat csalogató, ám elképesztő kincseket rejtő helye a somogyvári Szent Egyed apátság romja. Iskoláskorú gyerekeknek jó ötlet itt megmutatni, milyen volt a középkor, élmény lehet számukra a közel ezredéves romfalakon szaladgálva megtapasztalni a kora középkor hangulatát. A kolostorrom Pusztaszer és Mohács után a harmadik nemzeti emlékhely, ám jelentőségéhez képest meglehetősen kevéssé ismert és látogatott kis szeglete az országnak. Pedig bizonyára sok titkot rejtenek még a régi földsáncok és falmaradványok. 

Történetét mogyoróhéjban összefoglalva ezen a helyen állt az a földvár, amely  Koppány vezéré volt. Szent István  idejében kis kőtemplom épült a területen, aztán Szent László uralkodása alatt felépült a Szent Egyed monostor a királysírral, ahol később csodák is történtek.  A török időkig  Somogyvár  az egész Dél-Dunántúl központja, hatalmas ispáni vár vette körül a monostort, azonban a későbbi évszázadokban ezek elpusztultak, romjaikat a lakosság széthordta az építkezésekhez. A 20. század régészeti kutatásai aztán fényt derítettek a romok hatalmas történeti jelentőségére. A hetvenes évektől Dr. Bakay Kornél vezette a feltárásokat, aki munkásságát  a SOMOGYVÁR, Szent Egyed-monostor c. monográfiája foglalja össze. 

Egy kis képes körsétát állítottunk össze a fotóinkból, amellyel talán körbekalauzolhatjuk a leendő látogatókat. Belépve az emlékhelyre, roppant faltöredékek fogadnak, az egykori káprázatos székesegyház falai.
Az apátságot alapító lovagkirályunk, Szent László is itt nyugodott egy rövidebb ideig, íme a jelképes királysír. (A király jelenleg Nagyváradon van eltemetve.)
A külső mellékhajó.
Falban megeredt:
Kerengőrészlet.
A monostor ciszternája, körülötte a kerttel:
Pillérfők:


Az első, Szent István-kori kis templom alapjai:

Földsáncok és kilátó:
Kilátás a kilátótorony  középső szintjéről:
Kilátás a legfelső szintről, halastóval:
Rózsakert és örökzöldek, keresztet formázó, hófehér gyöngykavicsos úttal. Ez a  kis ösvény vezeti be a látogatót a monumentális főhajóba.
A kút, körülötte zsályák-rozmaringok-levendulák burkolják illatfelhőbe a hajdani udvart. Jobbra fent látható a konyha a hozzá tartozó, elkerített pincével.
Káprázatos panoráma a Balaton-felvidék felé:

Széthordott kövek
A feltárások során számos faragott kőtöredék is előkerült, amelyek a vezető régész, Bakay Kornél  tapasztalatai szerint különböző múzeumok raktáraiban találhatók, a kíváncsiak nagy bánatára. Ezek lélegzetelállítóak, a székesfehérvári régi bazilika kőtöredékeihez foghatóak. Néhány képet lehet csak megtalálni a neten ízelítőül, ezek azonban csodálatosak. Például ilyeneket: 

A szentélyrekesztõ szalagfonatos párkányának töredéke (forrás)
Szalagfonatos kőlap (forrás)
Angyal dombormű, valószínűleg a templom homlokzatáról: (forrás)
Sámson harca az oroszlánnal: (forrás)
Griff: (forrás)
Azt gondolom, megérdemelne a hely ezekből az emlékekből egy jól dokumentált, igényes, informatív kiállítást, amely tisztelegne mind a régi korok, mind a feltáró régészek munkája előtt. Aki már járt Pozsony mellett a dévényi várban, az sejti, milyenre gondolok...

3 megjegyzés: