Ugrás a fő tartalomra

Aszalás, befőzés, csemegék

1. NŐI PRAKTIKÁK
(Ági és Hédi hasznosítós cikkei)

Aszalt cseresznye, aszalt eper

Aszalt körte

Aszalt sárgabarack

Birsalmás szőlőlekvár Otelló szőlőből

Birsalmasajt, házibonbonok

Birsalmasajt nem akar aludni

Bodzaszörp, akácszörp, ehető vadvirágok

Csemegekukorica tartósítása ősszel

Fűszerek szárítása

Házi Traubi: saszla szőlőszörp fűszerekkel

Gyümölcssajt és belőle készült további házi bonbonok

Házi ketchup sárga paradicsomból, körtekompót egyszerűen

Jézuska kalácsa

Mézes dió és mandula aszalt gyümölcsökkel

Otellós birslekvár

Ribiszkés cseresznyeszörp

Rózsaszörp, rózsalekvár 

Rózsaaszalás mikróban, rózsacukor

Spájzszemle: savanyúságok, lekvárok

Tejfölös bableves, sós lepény


II: JANI SÜT
Hédi férje a harmadik blogszerzőtársunk, Jani. Van egy korához-neméhez-végzettségéhez egyáltalán nem illő hobbija. Szívesen házicukrászkodik, a következő eredménnyel:

Cappuccino szelet

Kakaós-narancsos-diós piskótatorta

Lúdláb torta

Piskótatekercs, ahogy Jani szereti

Rácsos almás

Túrós-barackos süti

Valentin-napi pasisüti (olyan, mint a tökipompos)


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Soproni-hegység

Mentegetőznék, de... Tudjátok, három a legény nálunk, a legkisebb két hete lett egy éves. Mostanra vagyunk ott, hogy egy napra velük is bárhová, bármikor mehetünk. Még étterembe is:-). Jó kis dinamikus csapat ez a három fiúcska, nem semmi tartani velük a ritmust. Azért most már, ha a két nagy épp nem beteg, szeretnék blogolgatni, most éppen túrázós poszt jön. Később kertesek is. Felpakoltuk tehát szombaton  a mi kis mozgó állatkertünket, mint a cirkuszosok, és körülnéztünk kedvenc városunk környékén.  Fertő Bizonyára olvastátok a térségre vonatkozó két fontos hírt, az egyik a cölöpházak leégése , a másik pedig a térség kiemelt turisztikai fejlesztési célponttá válása. Elvileg nemsokára dől a lé, jönnek a markolók és jön a balatonosítás. Ennek egyelőre nincs sok jele, a hajók már pihennek, a romokat lassan eltakarítják a leégett klubházak helyén, lassan eltűnnek a szenes gerendák. Biztos, hogy más arculata lesz ennek a csodás kis szegletnek. Diszkók, bisztrók, nagyhaj

Rozmaringnevelés magról

Már régóta álmodozom egy hatalmas dézsa rozmaringról, amely nyáron a tűző napfényben istenien illatozik, és méretes szálakat csíphetek róla a legfinomabb pecsenyéhez. Már 2011 óta kísérletezem a rozmaring magról való nevelésével, teljes sikerrel. A köztudatban a rozmaring magja nehezen, rosszul és vontatottan kel, és a kis növények is igen kényesek. Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam. Bár nem csírázik gyorsan, szófogadóan kikelnek a magok. A rozmaringpalánta – földbe mindig bőven kevertem homokot. A magvakat – pici makkocskák- csak a föld tetejére szórtam, de nem takartam földdel, hanem csak szívószállal belekevertem a talajmorzsák közé, megspricceltem vízzel, és lefedtem fóliával. Gyengéden locsoltam, amikor szárazkának tűnt. Két hét múlva kezdett el csírázni, és négy hét eltelt, mire két-három levelesek lettek a növények.   Csak egész keveset locsoltam, kitettem edényestől a kertbe, és a kis növények hamarosan elágaztak, gyors növekedésnek indultak. Ezt az elmúlt három évben

Feketeribizli szaporítása

Már lefaltuk a teljes termést a bokrokról, néhány fürtöcske jutott csak el a konyháig, ott is csak a pultig, nem ám a lekvárosüvegig! Idén a fagy tarolt, alig van gyümölcs, ezért is van ilyen nagy keletje. Meg finom is. Magyarországon egyedül a Szigetközben és a Hanságban fordul elő vadon ez a növény, védettek a populációi. Ami nekünk a kertben terem, az sem nemes oltvány, anyukám munkatársa adta vagy huszonöt éve Cikolaszigetről . Sok pici fürt van rajta, de édes, nem az a rém savanyú, mint a nemesített. Már korábban töprengtem azon, hogy lehetne felszaporítani ezt a növényt. Ez a tő valami helyi fajta, nyilván nem hozzáférhető minden kanyarban, jó lenne fajtját fogni. Egyetlen van csak belőle, öreg, vannak száraz részei, amiket már belepett a zuzmó, lehet, hogy egy-két év múlva kiveszik a kertből. Pár éve csak két kis hajtása volt már, abból újult meg.Tényleg nem halogathatom tovább a szaporítást. Ráadásul idén tavasszal ez az öreg tő bizonyított: amikor kétszer egymás után meg