2009. június 20., szombat

Cickafarkak

A cickafarkat inkább, mint női bajok természetes gyógyszerét és fű közt növő gyomot ismerik a legtöbben, de a virágágyásokban is ott fontoskodik számos fajtája. Szárazságtűrő évelők, a hulló csapadékkal beérik. Tőosztással könnyen szaporíthatók, sőt dugványozással is. Vannak középmagas, vagy inkább magas, valamint apró, sziklakerti fajtáik is. Hosszasan virágoznak, általában júliustól szeptemberig.

A magasak közül a sárga színű változatot akár sírokra ültetve, akár megszárítva temetői vázák díszeként gyakran látni. Akár 100-120 cm magasra is megnő, aki évelőágyban szeretné elhelyezni, annak azt javaslom, hogy az ágyás hátsó részében keressen a számára helyet. Illata kellemesen kesernyés, hasonló a gyógynövény mezei cickafarkhoz. Van fehér, piszkosrózsaszín vagy pirosas színű változata is, elvileg az külön faj. A termete is alacsonyabb.
A kenyérbélvirág vagy kenyérbélcickafark is ide sorolható. Csokrokban, "rezgőként" találja meg leginkább a helyét. Nálunk hulló magból sok helyütt magától megjelenik, önállóan választja meg a helyét. Ez a kamillához hasonló fajta a virágzás kezdetén még egész csinoska, de idővel a szirmok és a vacok egyaránt kifakulnak, megbarnulnak. Sokkal szebb a teltvirágú változat, az "igazi kenyérbél".

7 megjegyzés:

  1. Minden cickafark büdös meg ragacsos. Kistini koromban egypárszor elmentünk egy cickafark-nevelő gazdálkodóhoz cickafarkszüretre, estére valami rém büdös volt a kezünk, három nap múlva is lehetett érezni.
    Volt egy időben nekünk is rózsaszín cickafarkunk, az viszont nem túlélőbajnok típus volt, egyszer véletlenül lefűnyíróztuk, azóta se hajtott ki.

    VálaszTörlés
  2. Kár, hogy kipusztult, a rózsák között nálam pont jó helye lenne.

    VálaszTörlés
  3. Megtúrom majd a pázsitot, ha még látok valami maradványt a csipkés leveleiből, rögtön felásom neked.

    VálaszTörlés
  4. Honnan irkálsz, nyanyabogár?

    VálaszTörlés
  5. Nem is tudtamm, hogy ezek cickafarkak!

    VálaszTörlés
  6. a szaga az hasonló, meg a rózsaszín fajta úgy néz ki, mint a mezei. Cegléd környékén meglátogattam egy barátnőmet, ott frankón az útszéleken nő a rózsaszín változat.

    VálaszTörlés
  7. Megtaláltam a fűben a rózsaszín cickafark leveleit, megjelölöm, hogy ne nyírjuk le, és felásom ősszel.

    VálaszTörlés