2009. június 21., vasárnap

Liliomok és egyéb egyszikűek

A mai legfontosabb növénycsoport, a liliomok egyaránt fontos szerepet tölt be a házikertben és a virágboltokban. Köztereken ritkán ültetik, de láttam egy üdítő kivételt. A hédervári buszforduló virágládáiban rózsaszín liliomok pompáznak, méghozzá szépen, dézsásként ültetve!
A természetben számos fajuk megtalálható, például Magyarországon vadon is él a tüzes liliom, a turbánliliom. Az előbbi például a Szigetköz árterében is megtalálható, mint védett ritkaság, a hagymákat alighanem a Duna hozta valami messzi tájról, az utóbbi pedig inkább a hegyvidékek erdeiben él. Őt Torockó mellett, a Székelykőn fotóztuk öt éve:
A nemesítésben ezen kívül számos egzotikus fajtát is felhasználtak. A kertekben leggyakrabban a fehér liliom látható:
Az illata jellegzetes, fejfájdítóan erős, a szirmai hófehérek. Május végén kezdi virágzását, egészen június végéig. Utána pihenőt tart, ekkor lehet a hagymákat a földből kiemelni, átültetni, a túlzottan sűrű állományt szétosztani. Augusztus vége felé újból kihajt, a friss levélrózsa áttelel. Hagymáját sárgásfehér, üvegszerű pikkelyek alkotják, amelyek olyan lazán állnak, hogy szinte széthullanak a kézben. Ha ez megtörténik, a hagymapikkelyeket nehogy kidobjuk! A szaporítás egy érdekes módját kínálják, ugyanis ezeket a pikkelyeket ha ráhelyezzük egy cserép virágföldre és a cserepet zacskóval vagy folpackkal lekötözzük, s a tél alatt, időnként megöntözve a lakásban nevelgetjük, a pikkelyek végén apró hagymácskák fejlődnek, amelyek levelet és gyökérzetet fejlesztenek. Ha van türelmünk ezzel bajlódni és a kis hagymácskákat tavasszal gondozott földű nevelőágyásba ültetni, 3-5 év alatt virágzó növényekké fejlődnek. A fehér liliom gond nélkül képes így regenerálódni egyetlen hagmalevélből, a színes, nemesített változatok kényes hagymácskái viszont sajnos elhaltak a virágágyás földjében.
Tesómtól kaptam átmeneti gondozásra, óvodáztatásra egy tő királyliliomot, amely idén három virágzatot hozott. A királyliliom szára merevebb, végig leveles, a virága pedig sárgás és rózsaszín árnyalatokkal egészül ki. Valamivel magasabb és robusztusabb, mint a fehér liliom, az illata pedig kevésbé kábító, fűszeresebb.
Ugyan nem a szűken vett liliomfélék közé, hanem az aszfodéluszfélékhez tartoznak azok pompás növények, amelyek mostanság díszítik a kerteket, például a sásliliom vagy tűzliliom, amely sárga, narancs, piros és barna árnyalatokban pompázik.
Az amarilliszfélék közé, tehát a nárciszok, hóvirágok rokonsgágába tartozik ez a hibbant Hippeastrum, amit amarilliszként kaptam pár éve anyutól. Egész tavalyig normális volt, és ahogy kell, február végén virított, de tavaly óta áttért a nyári virágzásra. Ki érti ezt?
Végül a legszárazabb helyek pompás, hatalmas évelő virágát, a fonalas agávét szerkesztettem be ide, és arra biztatok mindenkit, ha valahol találkozik ezzel az embermagas virágzattal, nézzen meg közelről egy fehér, csüngő tulipánvirágocskát a sok százból...
A növény sok sarjat hoz, amelyek kis ásóval elég jól kiszabadíthatók, és ha némi gyökér található ezeken, a leválasztás után az első éveben öntözéssel, dugványként kezelve 2-3 év alatt szintén virágzó növényre tehetünk szert. Sajnos ezzel a nagy barkácsáruházak virágbeszállítói alaposan vissza is élnek, az ottani teljesen gyökértelen, ámde a tartósan zöld levélrózsa miatt üdének látszó növények elég olcsón megvásárolhatók, de nem szakértő kezekben garantáltan csalódást okoznak, néhány hónap alatt elszáradnak.

9 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek! Írsz majd a kardvirágról is?

    VálaszTörlés
  2. Igen, de arról nincs régebbi fotó, és most még csak leveles fázisban van.

    VálaszTörlés
  3. Ja, meg a kommelináról is. Tesó, otthon leszel délután? Gyökiport szeretnék kérni.

    VálaszTörlés
  4. Sziasztok! Látom, nagyon szorgalmasak voltatok, amígy én elutaztam, és rengeteg elmaradásom lett. Néhányat már elolvastam, de ma este nem lesz időm írni, csak majd holnap a munkahelyről. Az új olvasók és új blogok is nagyon érdekesek, bele fogok kukkantani! :-)

    VálaszTörlés
  5. Szia Andi! Már hiányoltunk, várjuk élménybeszámolódat, kommentjeidet! :-)

    VálaszTörlés
  6. Jó bizony! Nagyon szeretnék ott ÉLNI, nem csak nyaralgatni. Minden szempontból tökéletes lenne nekem! Óóóóóriási kertje van!

    VálaszTörlés
  7. Bizony, sok jó hely van ebben az országban.

    VálaszTörlés