2010. április 19., hétfő

Erdőnk április végén

Mostanára eltűnt a lila-fehér-sárga virágpompa, a májusi fehérség előtt egy rövidke időre a zöldé a főszerep. Kihajtottak a szedrek, aranyvesszők és más burjánzó tünemények. A sok zöld között kis színes foltokat  alkotnak a most sorra következő vadvirágok. Egyre nagyobb a vetélkedés, egyre kevesebb a lombfakadás után a fény. A tavaszi virágok egy részének lassan lejár az ideje. A virágok villámgyorsan átadják helyüket a terméseknek, aztán visszahúzódnak hagymáikba, gumóikba.
A keltikéknek két hétre volt szükségük a virágzás után a termésképződéshez.

A szirmukat már egyre inkább hullató téltemetők ilyen terméseket hoznak.

Mások még megvárják a májust, hogy az erdő aljára lejutó utolsó adag fényben fürödhessenek. Startra készek az újabb virágok. Ez a csőszerű növényi rész a foltos kontyvirág egyelőre még betekeredett buroklevele, ami a torzsavirágzatot fedi. A levelei csokrosan nőnek mindenfelé.

A medvehagymák nagyobbrészt bimbósak, a naposabb részeken látni csupán néhány kinyílt szálat. Ünnepi fehér virágai már a május közeledtét jelzik.

A kutyatejek sárgállanak, a fellevelek 3-3 kis sárga virágot fognak közre.
A kányazsomborok csinos termetükkel szegélyezik a gyalogutat, megdörzsölve hagymaszagot árasztanak.
Jellemző szín még ilyenkor a kék, megjelenik a dúsan virágzó, csinos kis kerek repkényeken (kerti évelő gyomként kevésbé boldogító a látványa)

Rózsaszín bimbófakadáskor, de kéken nyílik el a foltos levelű pettyegetett tüdőfű szép, kétszínű virága.
A fák, bokrok is sorra levelet bontanak. A mogyoró ezt ilyen szépen teszi:

Összetéveszthetetlen illattal virágoznak a májusfák vagy zelnicemeggyek. Pompájuk rövid ideig tart, a hernyók rövidesen tarra rágják ezt a roppant csinos kis fát.

Április vége előtt a színes foltokkal tarkázott zöld erdőnek örülhettünk, de közeledik a májusi pompa a medvehagymákkal, salamonpecsétekkel, gyöngyvirágokkal.

2 megjegyzés:

  1. Sose láttam még a keltike termését, jól néz ki, jó szemetek van, hogy észrevettétek!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szép ilyenkor az erdő alja, sokszínű.

    VálaszTörlés