2009. március 22., vasárnap

Évelők titkos ereje

Az előkertünk nagyon cifra, vagyis sokféle tarka virágot zsúfoltunk bele. Régimódi, parasztkerti virágokat. De ennek megvan az oka. Jani, a párom nagymamája a Szabolcs megyei Mándokról azármazik, és bár már hosszú évek óta Székesfehérvár közelében él, a szülőfalu otthonképét és virágszeretetét magával hozta. Jani ennek hanglatát valahol a meghittség jelképének tartja, én pedig olyan dolognak, amiért érdemes egy kis izomlázat összeszedni.
A jelenlegi bejegyzést viszont egy teljesen praktikus cél hozta létre. Az évelők ilyenkor bújnak ki a földből, és minden évben gondolkozom, na ez most vajon mi lehet? A boglárkafélék családjába tartozó sok szép dísznövény földből előkerülő hajtása szinte egyforma, csak az ágyásbeli pozícióból lehet sejteni, melyik micsoda. Szombaton rendbe tettük az előkertet, és anyuval meghatároztuk, melyik hajtás melyik virágot ígéri.
Ez a fehér liliom:
Ez a sásliliom:
Ez a növény az évelő szarkaláb - a kedvencem!!! Öt évvel ezelőtt, amikor az első cserép palántám elvetettem rögtön kikelt és megerősödött! Ez a mutatvány, bár évente próbálkozom vele, azóta sem sikerült. A kezdő kéz szerencséje...
Az utolsó az évelő búzavirág. Ez a mosoni piacon rendszeresen évelőpalántákat áruló, nagyon kedves és teljesen virágfanatikus nénitől származik. Ő jótanácsot is ad minden egyes tő mellé, és igazi vérprofi a szakmában. Egy kávéspohárba ültetett kicsi palántát vettem tőle, de figyelmeztetett: Hagyjon helyet neki, kedvesem, mert jól elbokrosodik. Így is lett, hetek alatt méteres átmérőjű, alacsony bokorrá változott, tele pillás szirmú, kék virágokkal. Most még csak a szürkéskék levelek mutatkoznak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése