2009. március 28., szombat

Zöld.ségek

Mint említettem, jövő héten végre veteményezünk. A veteményezés első fordulójában a következő növénykék indulhatnak fejlődésnek: Danvers és Vörös Óriás sárgarépa, rövid petrezselyem, metélőpetrezselyem, Zsuzsi borsó, Kelvedon csodája borsó, makói vöröshagyma, Zittaui sárga, lilahagyma, fokhagyma, lollo bianco, jégsaláta, Korai legjobb, fehér vaj-és franciaretek, a virágágyba meg félvad, falusi nemesítetlen őszirózsa, hogy már júliusban legyen friss virág.
Amit még ki akarok próbálni, az a pasztinák. Szomszéd bácsink teljes gőzzel termeli, mondván, hogy a szigetközi köves agyagban lényegesen szebben terem, mint a hagyományos petrezselyem. És igaza is van; a kertben az összes gyökgumós pocsék, azért is fejeztük be pl. a Hegykői zellerrel való kísérletezést, mert a gumó a talaj miatt nem tud kifejlődni. Hál'Istennek, Hédi kitalálta helyette az angol zellert.
Ugyanezen okból nem is fogok kísérletezni pl. Nantesi répa termesztésével, mert nem tud megnőni a sűrű földben, pedig ez állítólag az egyik legfinombb ízű répa. De csak csenevészen tengődik, így a kártevők is könnyen kikezdik.
A kemény föld miatt a hagymák se túl nagyok, de a minőségük, téli eltarthatóságuk jó, nem csíráznak, tömöttek a leveleik.
A feketegyökeret is kipróbálnám, állítólag igen finom, egyszer kísérleteztem vele, de csak ceruzányi piszkosszürke rudak kerültek elő ősszel a földből, amikből hámozás után nem is maradt semmi.
Lollo rosso salátát égen-földön kerestem, nem találtam, így nem is vetünk. A Korai legjobb retek tesó, tudod, az a pici, csípős ízű retek, amit még az iskolakertben is neveltünk, s gyökerestül ettük technikaórán... (Mert a falusi technikaórába a kertkapálás oktatása is beletartozott...) Azóta is ezt a fajtát, ízt kerestem, s idén megtaláltam.
Úgyhogy ezzel indítunk, a többi majd kiderül. Tesó, te mit vetsz majd?

1 megjegyzés:

  1. Tudod, a Bárczin most nagyon megbombáztak követelményekkel, így első az ucsityszja, de azért annyit megteszek, hogy a virágoskert ágyásszegélyébe vetek egy kis fodros petrezselymet és jégsalátát. Nekem van 1 csomag Lollo Rosso magom, ha felénk jársz, tépázhatsz majd magadnak belőle. Jani anyukája is és Bea, az angoltanárunk is adott egy-egy kiló dughagymát, és ez utóbbi elvileg valami holland csodahagyma. Meglátjuk, hogyan boldogul a mi földünkben.
    Köszi neked is és a drága Mamának is a boglárkacserjét, ma vagy holnap mindenképp elültetjük.

    VálaszTörlés