2009. április 5., vasárnap

Április első vasárnapján... (1. rész)

Április első vasárnapján mit látunk a kertben?

A virágoskertben: fakadó évelőket és fűszernövényeket, kissé az elszáradt tavalyi gazok és korán fejlődésnek indult csollányok közé ágyazódva. Sürgős kapálásra szorul. Ráadásul komlóhajtást is felfedeztem, amit sürgősen ki kell irtani, mert közel s távol kinyír mindent, amit lehet, halálra fojt. A héten itt is irtási munkálatok kezdődnek.

Lányom újabban a megspórolt 10-és 20 Ft-osait gumicukor helyett virágpalántákra költi (nem az élelmiszerbolt előtt nyafog "valamiért", hanem a virágbolt előtt). Evégből a fakadó rózsatövek közül mindenhonnan az ő árvácskái, nefelejcsei kukucskálnak elő, amiket nagy gonddal elültetett és locsolgat. A rózsatövek szépen fakadnak, Közöttük zizin nő a medvehagyma, a sásliliom, meg a jó Isten tudja, mik. A hóvirágnak, krókuszoknak már leáldozott, a nárciszok pompáznak, a tulipánok "tulakszanak" (falusiasan szólva). A kankalinok tartják a pozíciójukat.

Apropó, tulipánok! Van egy kedves, jó ismerősöm, Karcsi bácsi. Szerintem nincs ember, aki annyit tudna az évelőkről, cserepes-és balkonnövényekről, mint ő. Munkahelyemen (amelynek a teljes kerttervezését és beépítését - magasabb kora ellenére is- egymaga végezte) éppen a tavaszi virágosítást végezte: az általa gyönyörűen átteletetett muskátlikat ültette át. Ővele beszégettem a tulipánokról. Ő tavalyelőtt ugyanis a parkoló ágyászegélyét fehér és rózsaszín tulikkal ültette teli. A fehér tulipánok eltűntek, a rózsaszínből alig van pár szál. A helyükbe piros tulipánok kerültek. Hogy is van ez? Karcsi bácsi szerint: a fehér és rózsaszín korai tulipánok ezt az éghajlatot nem, csak Hollandia klímáját bírják, egy részük kifagyott. A többinek fiókhagymái nőttek az eredeti hagymából. Az eredeti hagyma valamilyen vegyszerrel vagy hormonnal volt kezelve, az adta a virág különleges színét. A fiókhagymák már nem részesültek ebből a szerből, így visszasárgultak meg visszapirosodtak. Ráadásul - ki gondolná- a tulipán magról is terjed! Ha sok a méhecske, ezerrel porozzák a tulikat, s egy-egy, a visszametszés, felásás ellenére is hoz magokat. A tulipán színének öröklődése - ezek szerint- a középiskolai biológiakönyvekből származó domináns-recesszív öröklésmenettel történik, aminek eredménye, hogy az utódoknak jó része visszaüthet a nemesítetlen fajtákra. Ezek szerint tényleg igaz az, hogy idővel visszapirosodnak a tulipánok!

3 megjegyzés:

  1. Köszi az állhatatos kutatómunkádhoz, szerencsére nekem csak sárga és piros tulipánjaim vannak, a úgyis mindet tőled kaptam. Idén hihetetlenül elszaporodtak, rengeteg lesz! Hálás köszönet érte, ha kell, visszakaphatsz még többet, mint amennyit adtál, s nekem is marad az eredetinél több. Jó ez a tulipán-matek. Egy viszont biztos: valamennyi tuli nálam piros és sárga.

    VálaszTörlés
  2. Rosszmájú vagyok, de tudod, Halászin megszólják a vasárnap kertészkedőt, azt a jelzőt kapja ajándékba, hogy kommunista. Duplán igaz ez a fűnyírásra, az még demonstrál is a zajjal, amit csap. Főleg reggel hét órától.

    VálaszTörlés
  3. Ha a pörjegyökér-rángatástól válna valaki kommunistává, nem kellett volna kiadni a Szovjetunió Kommunista Pártjának történetét! Ettől még Sanyi is, meg az ő sógora, Gyuri buzgón tolja a fűnyírót vasárnaponként, a telki oldalszomszéd meg egész télen stílfűrészelt.

    VálaszTörlés