2009. június 14., vasárnap

Már megint a növénybetegségek!

"Anya! Itt az undorító krumplievő bogár!" -kiabálta kiccsajszim szerda este a kertben, és nagyot rúgott a krumplibokorba, gondolván, lehullnak majd ettől a lárvák. De azok továbbra is makacsul kapaszkodtak. Sajnos mégsem ússzuk meg az irtást. A tábla mérete miatt - ha nagyon elszaporodnak - sajnos lehetséges, vegyszert is be kell vetni. De először kipróbálom a diófalevelet. Van az építési telken egy nagy vad diófa, aminek mogyoró nagyságú diói nőnek csak, de nem vágtuk ki, mert nagyon jó árnyékot ad a déli hőségben. Meg miért is kéne kivágni? Egy nagy ágát azonban le kell fűrészelni, mert rálóg a járdára. Ennek az ágnak a levélzetét akarom kipróbálni, mint bogárriasztót. Ezt azért is megtehetem, mert a krumplit fajtánként szétválasztva ültettük, és a bogarak még csak egymástól elszigetelt csapatokban jelentek meg.

A gusztustalan lárvák képesek egészen a levélnyélig leenni a bokrot, ami vegetációs rész híján csak teng. Ezen kívül ürülékükkel is elszennyezik a növényt.
A szomszédunknak a miénktől két méterre van a krumplisa. Ő csak fahamuval irt, kevés sikerrel. Mi lesz, ha az ő bogarai átmásznak a mi krumplijainkra? Csak permetezést tudok kitalálni. Lehetőleg keresek valami kíméletes szert. Érdekes egyébként, hogy azonos fajtából való bokrok közt valahogy különbséget tesznek a lárvák és imágók. Gyakran előfordult, hogy az egyik bokrot tarra rágták, a mellette levőre közben meg fel se másztak a bogarak, valamiért utálták.
Sajnos a vírusos leromlás is észrevehető, a szomszéd nénitől kapott vetőgumó miatt.
A jobb oldali tő a kapott, a bal oldali pedig a biovetőgumóból fejlődött.
Mindegy, csak terem valamennyi sárga krumpli, jövőre meg gondoskodunk valami jóféle vetőgumóról. Sajnos a vetőmag-multik miatt csak kb. 3-fajta vetnivalóhoz lehet hozzájutni a vetőmagboltokon kívüli kereskedelemben, azok sem magyar fajták. A krumpli a kert egyik legkényesebb növénye.
A másik beteg a cseresznyefa.

Az evésre csábító gyümölcsök közt már feltűntek a moníliás szemek. Tavaly szinte egy szemet se tudtunk leenni, úgy tarolt ez a gombabetegség. Sajnos tavasszal a lemosó permetezés elmaradt. Meg az is gond, hogy a gyümölcsök hatalmas fürtökben fejlődnek, és elkapják egymástól a betegséget. Ilyenkor az egész hatalmas füzér megbarnul, fehér gombafonal-szerű pöttyök jelennek meg rajta - és oda a termés. A monília olyan fertőző, hogy az előző évről a fán maradt pár összeszáradt gyümölcs képes az egész fát összefertőzni. Nálunk is ez a helyzet, mert a fa teteje a mérete miatt elérhetetlen. Most már késő a védekezésre. Annyit tudunk tenni, hogy őszig az ágakat megtisztogatjuk a gyümölcshulláktól. Utána veszünk tavasszal egy hosszú toldalékcsövet a permetezőhöz, és a fa tetejéig felspricceljük a gombaölő szert. Sajnos a gyümölcs emellett még kukacos is. Ez ellen is virágzáskor kellett volna valamilyen irtószert kipermetezni. De ennyi erővel egész tavasszal csak permeteztem volna a fát. És lett volna egy csomó gyümölcs, amit úgyse tudunk se leszedni, se megenni, se feldolgozni. A kárenyhítés úgy történik, hogy csak kimagozott gyümölcsöt teszünk el, hogy ne legyen benne még véletlenül se pondró.

A céklán meg levéltetvek tűntek fel. A szívogatástól a levelek külső fele elkezdett torzulni, arról vettem észre. De a fertőzés nem tűnik túl súlyosnak. Meg ahol a szükség, ott a segítség: katicák tömegei jelentek meg az ágyásban. Emellett meg nemsokára kivirul a cékla melletti virágágy. A virágok meg odacsalnak egy csomó olyan rovarkát, amik a tetűn élősködnek. Így várom a természetes megoldást, nem avatkozok be.

8 megjegyzés:

  1. Csúnya kakilós krumplibogarak. Fújfúj!

    VálaszTörlés
  2. Nézd meg egyszer közelről, ritka undorítóak. Semmi pénzért hozzájuk nem nyúlnék. Vagy talán kesztyűben, ha nagyon muszáj lenne.

    VálaszTörlés
  3. Még sosem láttam én sem ilyet. Pedig a kis narancssárga petéket ismerem és a csíkosruhás bogarat is. Nem értem.

    VálaszTörlés
  4. Az a legrosszabb bennük, hogy az egész testük olyan túl puha. Zabáló trutyicsomók.

    VálaszTörlés
  5. Ezek a lárvák. Kifejlett bogarakat nem is látni érdekes módon, csak a lárvákat. Hogy lehet ennyi? Hiszen csak a kifejlett csíkoshátúak tudnak szaporodni. Vagy ezek a mai krumplibogárfiatalok is olyan korán kezdik? :-)

    VálaszTörlés
  6. Pete rak petét, lárva tojik lárvát.

    VálaszTörlés
  7. Erről jut eszembe, Nyunyi mondta Borgátán, egy nagy követ bámulva: "Anyu, ezek a jancsibogarak olyan furcsák. Mindig felmásznak egymás hátára,"

    VálaszTörlés
  8. Egy óvó néni pedig ezt mesélte, mint gyerekszáj-történetet: "Óvó néni, ma éjjel apukám meg anyukám fekve táncsútak..."

    VálaszTörlés